Det bevaringsværdige hospitalsanlæg
Det oprindelige hospitalsanlæg fra 1935 er udpeget som et værdifuldt kulturmiljø.
Foto: Det Kgl. Bibliotek, Aero ekspress luftfoto 1932-1950
Et kulturmiljø er et geografisk afgrænset område, som rummer væsentlige træk fra en samfundsmæssig udvikling. Amtssygehuset er udpeget som et bevaringsværdigt kulturmiljø i kommuneplanen, fordi hospitalsanlægget netop rummer dét.
I anden halvdel af 1800tallet begyndte der at ske markante fremskridt i behandlingen af legemlige og psykiske sygdomme i Danmark. Dette betød også opførelsen af nye - og efter samtiden større og mere moderne sygehuse.
Amtssygehuset ved Tage-Hansens Gade blev Aarhus' første centralsygehus. Amtssygehuset blev indviet i 1935 og er et markant anlæg med karakteristiske røde mursten og gule bånd. Det er velovervejet i sin organisering, der støtter op om den daglige drift. Amtssygehuset afspejler også en ny måde at bygge centralsygehuse, hvor der er fokus på 'helbrede - lindre - trøste'. Det vil sige en mere medmenneskelig tilgang til sygdom, hvor lys, luft og rekreation var en del af den helbredende behandling.
Anlæggets arkitektur forener nyklassicismen og funktionalismen med en stærk symmetri og få betydningsfulde detaljer. Anlægget er akseopdelt med hovedindgang gennem porten fra Tage-Hansens Gade i vest, der fortsætter i en central hovedgade langs sengebygningen mod øst, og en midterakse i haveanlægget mod syd.
Du kan læse mere om det bevaringsværdige kulturmiljø i den kulturhistoriske redegørelse. Du finder den kulturhistoriske redegørelse her.
Teamet bag Amtssygehuset
Bystrategi
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
E-mail: amtssygehuset@mtm.aarhus.dk